20 Ekim 2014 Pazartesi

Yurt Dışına Gitmek!!!

  Yurt dışı gezilerinin hazırlık kısımları bazılarına biraz ayrıntılı gelebilir (bana çok heyecanlı ve zevkli geliyor) ki yurt içine göre tabiki de daha fazla yapılacak şey var. Hatta en son vize başvurusunda arkadaşıma 'adamlar resmen ülkelerine gitmeyelim diye neler yapıyorlar biz de inatla gidiyoruz!' diye söyledim ama gidicez arkadaş, dünya bizim dünya. 
  Bizim son turumuz 16 Kasım,14 tarihinde Barselona ve Madrid'e (Tur iptal olmazsaaaa). O yüzden hazır bilgiler/uğraşlar taze iken yazayım dedim. 



Pasaport almak bu işlemlerin içerisinde en kolay olanı. Öncelikle internetten hangi şehirde yaşıyorsanız o şehrin emniyet müdürlüğünden randevu alıyorsunuz (ben Bursa'da yaşıyorum. Randevu almadan önce pasaport şubeyi aradım,  yoğun olmadıklarından dolayı  randevuya gerek olmadığını söylediler. sizde almak zorunda kalmayabilirsiniz). Sonrasında belirtilen bankalardan birine gidip pasaport defter harcı yatırmak istediğinizi söylüyorsunuz (6 aylık; 1,2,5-10 yıllık). (Ancak size tavsiyem ne kadar yatıracağınıza gitmeden önce iyice bakın, çünkü bizim gittiğimiz bankada sistem hatasından dolayı, olması gerekenden 1 tl daha az para aldılar. Bizde öncesinde bakmadığımız için bilemedik. Sonra pasaport şubeye gittik, başvuruyu yaptık, çıktık. 1 saat sonra aradılar, pasaport çıkartamıyoruz size, ücret eksik yatmış diye! Mecburen gidip o 1 tl!'yi yatırdık.) Size ödeme dekontu veriyorlar. Bunu ve gerekli diğer belgeleri alaraktan pasaport şubeye gidiyorsunuz (Yozgat pasaport şubenin sayfasında gerekli bilgiler mevcut). Önce parmak izi veriyorsunuz sonra işleme alıyorlar. Pasaportunuzu da adresinize gönderiyorlar. 
  Vize kısmına gelince, Avrupa birliği ülkelerinin vizesi Shengen olarak adlandırılmaktadır. Bu vizeyi herhangi bir ülkeden almanız tüm Avrupa birliği üyesi ülkelerine giriş hakkı kazanmanız anlamına gelmekte. Örneğin İspanya vizesi ile İtalya'ya Fransa'ya vs. gidebilirsiniz. Bu ülkeler arasında uçakla geçiş yapmayacaksanız sınırda bile soran yok çünkü sınır yok! (Almanya'dan Fransa'ya geçerken en azından böyleydi:))

  Shengen vizesi için gerekli belgeler aşağıda,
2 Ad. Biometrik fotoğraf (Son 3 ayda çekilmiş) (Arka fonu beyaz, düz duruş, düz bakış, alın açık, kulaklar gözüklecek ( baş örtüsü kullananlar ise bone şeklinde bağlayıp kulaklarını gösterecekler.), üzerinizde herhangi bir takı, kalın çerçeveli gözlük olamayacak, dişleriniz gözükmeyecek ve fotoğrafınız eski olmayacak.)
- En az 6 ay geçerli pasaport (İspanya için min 1 yıl istediler)
- Pasaportunuz mavi pas. ise son 10 yıl içerisinde alınmış olması gerekmektedir. 
- Vize basılabilmesi için pasaportta karşılıklık 2 sayfanın boş olması gerekmektedir.
- Seyehat sağlık sigortası (Tur şirketleri ile gidecekseniz bunu şirketten alabilirsiniz, ancak şirket dışı alacaksanız internetten veya herhangi  bir bankadan GİDİŞ-DÖNÜŞ TARİHLERİNİZİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE (Benim sigortamı aldığım gün başlatmış bazı çok bilenler de o yüzden siz dikkatli olun diye üzerine basa basa söylüyorum) seyehat sağlık sigortası alabilirsiniz. Tam fiyatını hatırlamıyorum ama 30-40 tl birşey tutuyor.)  
- İmzalanmış başvuru formu (Bu forma da yine internetten ulaşabilirsiniz. Ben link ekliyorum.)
- Şirketin antetli kağıdına şirketteki görevini, gidiş amacını belirten imzalı ve kaşeli bir dilekçe (Bu dilekçeye de Şu isimli kişi firmamızda şu tarihten itibaren şu pozisyonda çalışmaktadır. Şu tarihler arasında izin kullanarak şu ülkeye turistik amaçlı gidecektir. diye bir yazı yazarak altına da İK veya sorumlu yöneticinizin imzası ve firma kaşesiyle damgaladınız mı tamamdır.)
- Şirketin imza sirküleri (Bunları da yine İK'dan temin edebilirsiniz.) 
- Son döneme işlenmiş vergi levhası (İK'dan temin edebilirsiniz.) 
- Son 3 aylık dönemle alınmış faaliyet belgesi, (İK'dan temin edebilirsiniz.) 
- Şirketin Resmi Gazetesi (Şirketin kuruluşunun resmi gazetedeki ilanı, yine İK'dan temin edilir.)
- SGK işe giriş bildirgesi, (İK'dan temin edebilirsiniz.) 
- Son 3 aylık maaş bordrosu, (İK'dan temin edebilirsiniz.) 
- SGK hizmet dökümü (Bunu internetten kimlik numaranız yardımıyla alabilirsiniz. (www.sgk.gov.tr))
- Son 3 ay işlenmiş banka hesap cüzdanı, son 15 gün hareketli ve en az 4.000 tlbakiyeli (Bankadan ekstre almanız durumunda (yani banka hesap cüzdanınız yoksa ki benim yok) banka görevlisine vize işlemleri için talep ettiğinizi iletin, o gerisini halleder. Gerisinde de banka görevlisi imzalayıp kaşeleyecek, imzalayan kişinin de imza beyanı eklenecek. Her ne kadar 4.000 tl denilse de 3.000 tl civarı da yeterli olur. Hatta bir kısmı banka da para bir kısmı kredi kartı limiti yapan bile var ama ben denemedim kesin bir şey diyemiyorum) 
- Üzerinize tabu varsa fotokopileri,
- Nüfus kağıdı fotokopisi

   Temel olarak ülkelerinde turistik amaçlı bulunacağınızı ve kendi ülkenize geri döneceğinizi kanıtlamanız gerekmekte. Bu evrakları tamamladıktan sonra http://www.vfsglobal.com/spain/turkey/
adresine (ispanya için; diğer ülkeler için de google'a  vfs - ülke adı yazın) girip randevu alıyorsunuz. Randevu saatinizden 15 dk önce orada bulunuyorsunuz (biz bi 30 dk kadar geciktik gerçi). Aynı bankalardaki gibi numaratörden size numara veriyorlar, sonra numaranızı takip ediyorsunuz. İlk gişede evraklarınızı teslim ediyorsunuz, sonra cool görevli tek tek bakıyor, bir kağıda imzanızı alıyor sonra onların hepsini şeffaf bir çantaya koyup size veriyor. Sonra numaranızı vize ücretinizi yatıracağınız gişeye yönlendiriyor, sizi de tabi, siz diğer gişeye gidip numaranızı bekliyorsunuz ve  vize başvuru ücretini (248 tl) teslim ediyorsunuz. Sonra şeker gişe görevlisi sizi başka bir gişeye yönlendiriyor, numaranızı da, işte burada biraz bekliyorsunuz (biz min.30 dk bekledik.) çünkü içeride hem fotonuzu çekiyorlar, hem parmak izi alıyorlar, ki parmak izi bazı insanlar için sıkıntılı bir işlem olduğundan süre uzuyor da uzuyor. Sonrasında burada ki kendini ve sesini otomatiğe bağlamış bayan başvurunuzu aldığınızı söylüyor  ve size bir fiş veriyor. Bu fişi saklıyorsunuz, buradaki makbuz numarası ile internetten başvurunuzu takip edebilirsiniz. (Biz tur şirketine verdiğimiz için takip edemiyorum ancak link'ten siz edin :)). İşte bu kadar. 
   ANCAK!!! biz tur şirketine ait vize hizmetinden yararlanmak için kendilerine 120 euro (Yaklaşık 90 euro'su vize başvurusu kalanı da hizmet ücreti olarak) ödedik. Normal şartlar altında (Ki bu normal şartlarda parmak izi süreci yoktu, 2014,Eylül'de başladı) hiç kendimizi İstanbullara götürmeden belgeleri tur şirketine gönderecektik onlarda bu işi halledeceklerdi. Ancak parmak izi vermek için gittik başvuruyu kendimiz yaptık. E ne anladım ben bu işten?? 30 euro'luk hizmet nedir anlayamadım (ki bunun için de şikayet oluşturdum bakalım). O yüzden eğer siz de vizeye ilk kez parmak izi verecekseniz (bir kere parmak izi aldıklarında 5 sene geçerliliği varmış) vize hizmeti almayın derim. 
   Vizemiz henüz gelmedi, daha 17.10 da başvurduk. Beklemedeyiz. Ancak bir önceki vizem Almanya için direk konsolosluğu gitmiştim (2008 yılıydı zannımca), bir hafta içerisinde göndermişlerdi. Bakalım İspanya bizi ne kadar bekletecek. :) 
  
   Tur şirketleri ile ilgili de bazı önerilerim olacak. Turla gitmenin en önemli avantajı fiyat. Eğer tatilinizi çok önceden planlayıp biletlerinizi ucuza getirmediyseniz tabi. Bizim aldığımız tur fiyatıyla sadece gidiş dönüş bileti alabilirdik, ki aldığımız turun içerisinde konaklama, kahvaltılar ve şehirlerarası transfer var. 
   Şehri kendimiz keşfetmek istediğimiz için biz  böyle bir tur tercih ettik, ancak eğer siz tur ile gezmek isterseniz ekstra düzenlenen gezilere katılabilir veya en başından turu seçerken size rehberlik edecek programları seçebilirsiniz. Ancak turlar ile ilgili bir iki şey tecrübe ettiysem o da turla gezi olmadığıdır. Sadece koşturmaca ve yorulmaca. Bu kadar! he birde mutlaka geciken birilerini beklemece. O yüzden en temizi gitmeden önce internetten araştırmanızı yapın, alın şehir haritasını önünüze, tek tek işaretleyin gitmek istediğiniz yerleri. Otobüs hatlarına kadar bulabilir ve planlayabilirsiniz gezinizi. Biraz şehrin arka sokaklarında kaybolmadan o şehri gezdim demem, sizde demeyin :)

   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder